Home      Thema's      Organisaties      Contact
 
 

Kind en Gezin - Preventie Zorg - Regio Eeklo

BESCHRIJVING VAN DE ALGEMENE WERKING VAN DE ORGANISATIE:

Voor de geboorte

Wie zwanger is, kan uitgebreide informatie krijgen over de zwangerschap en bevalling via het zwangerschapsboekje, zwangerschapsnieuwsbrieven en de kraambeurzen in samenwerking met de materniteit. Informatie over kinderopvang kunnen de ouders terugvinden via de website of de K&Glijn.

Kind en Gezin wil met haar dienstverlening ook zwangere vrouwen bereiken.  In regio Eeklo kunnen we prenatale huisbezoeken brengen bij deze doelgroep.


Na de geboorte

Alle gezinnen met kinderen tot 3 jaar kunnen met hun vragen over verzorging, voeding, veiligheid, opvoeding, gezondheid en ontwikkeling terecht bij Kind en Gezin. De dienstverlening is gratis. Na de geboorte bezoekt een regioverpleegkundige ouders en kind in de kraamkliniek. Hij of zij maakt de ouders wegwijs in onze diensten en maakt een afspraak om thuis op bezoek te komen. Voor elk gezin is er ondersteuning op maat. Wij luisteren naar hun vragen en helpen hen  verder met informatie, praktische tips en ondersteuning.

In de eerste weken na de geboorte neemt de verpleegkundige een gehoortest af. Op 1 jaar en op 2,5 jaar wordt een oogtest uitgevoerd.

Ouders kunnen terecht voor gratis preventief toezicht in de consultatiebureaus. In elke regio zijn er verschillende consultatiebureaus, in Eeklo is het consultatiebureau gevestigd in de Visstraat 14. Op de momenten die belangrijk zijn in de ontwikkeling van je kind, krijgen ouders er een afspraak. De consulten worden georganiseerd samen met een plaatselijke organisatie, in Eeklo samen met Kind en Preventie.

Kind en Gezin heeft in zijn dienstverlening bijzondere aandacht voor gezinnen die met uitsluiting bedreigd zijn of in uitsluiting leven. Deze gezinnen hebben vaak een moeilijke toegang tot werk, inkomen, huisvesting, school en gezondheidszorg. In regio’s met een groot aantal kansarme gezinnen wordt de regioverpleegkundige bijgestaan door een gezinsondersteuner. In Eeklo is een gezinsondersteuner werkzaam in het regioteam.

 

Algemeen

(alleenstaande) Ouders kunnen met hun vragen elke werkdag van 8u tot 20u terecht bij de Kind en Gezin-Lijn of via mail naar regiohuis.eeklo@kindengezin.be of info@kindengezin.be

Deelwerking 1: Consultatiebureau Kind en Gezin Eeklo


Op de momenten die belangrijk zijn in de ontwikkeling van je kind, krijgen ouders een afspraak op het consultatiebureau. De bedoeling van de opvolging op verschillende tijdstippen is om elk kind maximale kansen te geven. De opvolging gebeurt op verschillende terreinen, gaande van medische check-up, voeding en verzorging tot een positieve interactie met het kindje.

Tijdens een consult wordt elk  kind gewogen en gemeten door een vrijwilliger, zij zorgen ook voor het onthaal. Een arts of verpleegkundige onderzoekt het kindje. Hij/zij kijkt naar wat het kindje kan en hoe het dit doet. Dat is het Van Wiechen onderzoek. Ouders kunnen  tijdens het consult vragen stellen over voeding, ontwikkeling, opvoeding, … De arts en/of de verpleegkundige doet medische onderzoeken en geeft het kindje de nodige vaccinaties.

Tijdens het consult van 12 en 30 maanden wordt een oogtest afgenomen om enkele oogafwijkingen op te sporen.

Misschien zijn niet alle vragen beantwoord tijdens het consult of is er behoefte aan specifieke zorg op maat.  Kind en Gezin maakt dan graag extra tijd vrij of verwijst door naar gespecialiseerde diensten.

Meer informatie vinden ouders terug op de website http://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren .


 
  WEGWIJSINEEKLO © 2014 | Initiatief Lokaal Sociaal Beleid Eeklo | DESIGN BY RAMONE  
Terug naar boven